Gaziantep Üniversitesi, bilimsel araştırma ve yenilikçi projeler geliştirme alanında da iddialı olduğunu 14 Ağustos 2017’de kabul edilen ve 1 Eylül 2017 itibariyle başlayan bir AB projesiyle yeniden kanıtladı. 197 bin Avro bütçeli “Timeline Travel: An Alternative Tool for Architectural History Learning and Teaching” (Zamandizin Yolculuğu: Mimarlık Tarihi Öğrenimi ve Öğretimi için Alternatif Bir Uygulama) adlı proje, Avrupa Birliği’nin Erasmus Plus KA203 (Yükseköğretim için Stratejik Ortaklıklar) Hibe Programı kapsamında finanse ediliyor. Gaziantep Üniversitesi’nin yürütücülüğünü üstlendiği projede Türkiye’den Yeditepe Üniversitesi, İtalya’dan Bologna Üniversitesi, Polonya’dan Beşeri ve Ekonomi Bilimler Üniversitesi (AHE) ortaklar arasında yer alıyor. Projeye destek veren kuruluşlar arasındaysa İngiltere’den Oxford Üniversitesi ve Reading Üniversitesi, Hollanda’dan Radboud Üniversitesi ve Çek Cumhuriyeti’nden Czech Centre for Mediterranean Archaeology bulunuyor.

Gaziantep Üniversitesi’nin 2014 yılından bu yana, yıllar itibariyle Avrupa Birliği Hibe Programlarından hibe desteği alma oranını arttırdığını belirten GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, “Yurtdışı ortaklarla yapılan işbirlikleri yoluyla akademisyenler ve öğrenciler kurumlar arası karşılıklı olarak fayda sağlamaktadır. Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yürütülen Erasmus Plus Hibe Programının, yükseköğretimdeki yeri ve katkısını önemsiyoruz. Projede emeği geçen herkesi kutluyorum” dedi.

Proje koordinatörü GAÜN Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Özgüleş, iki yıl sürecek projenin amacının mimarlık tarihi eğitimini hem akademisyenler hem de öğrenciler için daha keyifli ve kolay öğrenilir hale getirmek olduğunu söyledi. Bu amaca ulaşmak için ilk aşamada, bir zamandizin (kronoloji) ile bir haritayı temel alan ve internet üzerinden herkesin erişebileceği dijital bir uygulama geliştirileceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Özgüleş şunları söyledi: “Görselliği ön plana çıkaracak bu uygulama, hem mimarlık tarihi bilgisinin daha kalıcı olmasına hem de mevcut yapılar, şehirler ve mimari üsluplarla ilgili yeni analizler yapılabilmesine olanak tanıyacak. İkinci aşamadaysa bu uygulama bir e-öğrenme platformuna dönüştürülerek öğrencilerin mimarlık tarihini kendi kendilerine öğrenebilmeleri sağlanacak. Üstelik bu uygulama, sadece mimarlık tarihi alanında değil, tarih, sanat tarihi, şehircilik, arkeoloji gibi disiplinlerin de kolaylıkla yararlanabileceği bir yapıya sahip olacak. Proje sonunda farklı alanlarda çalışan akademisyen ve öğrenciler, bu yeni öğrenim aracını kendi alanlarına uyarlayabilecek ve bir e-öğrenme platformu olarak kullanabilecekler.”

MİMARLIK TARİHİ İÇİN ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ
Projede iki tarihi şehir (İstanbul ve Ravenna) prototip olarak ele alınacak ve söz konusu uygulama ilk olarak, çok katmanlı bir mimariye sahip bu şehirler için tasarlanacak. Londra, Roma, Atina, Berlin gibi başka tarihi şehirlere de kolayca uyarlanabilmesi için “otomatik veri tabanı oluşturma” modülünün de yer alacağı uygulama ve bu sayede dünya çapında bir mimarlık tarihi eğitimi aracı haline gelebilecek. Bunun için, ilgili şehirlerin mimarlık tarihi konusunda uzman akademisyenlerin editörlüğüne başvurulacak. Bu uygulamanın geliştirilmeye açık ve başka şehirlere kolayca uyarlanabilir olması için veri girişinin yapılacağı arayüzün kullanıcı dostu bir tasarıma sahip olmasına özen gösterilecek. Yeni şehirlerin eklenmesiyle birlikte, karşılaştırmalı mimarlık tarihi çalışmalarına olanak tanınmış olacak. Dünyanın farklı noktalarında eş zamanlı olarak inşa edilen yapılar yan yana görülebilecek. Proje çıktısı uygulama aynı zamanda ilgili şehirlerin tanıtımında kullanılabilecek bir kaynak olacak. Bu şehirleri gezmeye gelen ya da sadece bu şehirlerin tarihini ve yapılarını merak edenler için bir turist rehberi olarak da kullanılabilecek.

GAZİANTEP VE BOLOGNA ÜNİVERSİTELERİ’NDE UYGULAMA
Projenin ikinci aşamasında, geliştirilen uygulama bir e-öğrenme platformuna dönüştürülecek. Eklenecek yeni görsel malzemeler, sınavlar ve ders notlarıyla mevcut mimarlık tarihi derslerinin zenginleştirilmesi ve öğrencilerin tek başlarına, keyifle çalışabilecekleri dersler haline gelmesi amaçlanıyor. Yine proje süreci içinde Gaziantep ve Bologna üniversiteleri, hem ilk etapta geliştirilen aracı bir ders materyali olarak kullanarak hem de e-öğrenme platformunu öğrencilerin kullanımına sunarak proje çıktısı ürünlerin başarısını test edecekler. Ayrıca öğrencilerin uygulamayı kullanımları (göz hareketleri, tıklamalar, videolarda geçirilen süreler, vs.) analiz edilerek e-öğrenme platformunun iyileştirilmesi sağlanacak.

Projenin kabulünün ardından, 2017 Teklif Çağrısı yılında Erasmus+ Programı Ana Eylem 2 Yükseköğretim Alanında Stratejik Ortaklıklar (KA203) proje başvuruları kabul edilen kurumların katılımı ile 19 Eylül 2017 tarihinde Malatya’da İnönü Üniversitesi ev sahipliğinde Proje Yönetim Toplantısı düzenlendiği bildirildi.